Aile İçi İletişimi Güçlendirme
1.Olumlu bir iletişim stili geliştirin:
İletişim stilinizi çek edin ve olumlu bir iletişim stili geliştirin. İletmek istediğiniz mesajın muhataplarınız tarafından doğru anlaşılmasını istiyorsanız, yarı kapalı ya da kapalı iletişim stillerini kullanmaktan kaçının. Yarı kapalı ya da kapalı iletişim stillerinin yanlış anlaşılmalara ve tartışmalara ortam hazırladığını aklınızda tutun. Kimse sizin ne demek istediğinizi ya da aklınızdan geçenleri bilmek zorunda değil. Bu kızınız bile olsa. Babanız bile olsa. Kızım sana söylüyorum gelinim sen anlacılık, ben leb demeden leblebiyi anlacılık olsa olsa hem sizi hem de çevrenizdeki kişileri gerer. Onlar sizin niyetinizi bilemez. Bunu sizden iyi kimse bilemez. Hatta siz bile tam olarak bilemiyor olabilirsiniz. Onlar sizin sadece davranışlarınızı görür ve sizi davranışlarınıza göre değerlendirirler. Tabi algılayabildikleri ölçüde. Bu sebeple eğer anlaşılmak, kendinizi ifade etmek istiyorsanız doğru iletişim stilini; yani açık iletişim stilini benimseyin ve açık iletişim kurma yollarınızı geliştirin. Davranışlarınızla söylemlerinizin tutarlı olmasına özen gösterin. Gerçeğinizle, dürüstçe, şeffaf iletişim stilinizi genişletin. İdealize ettiğiniz kişiliğinizle değil, hali hazırdaki kişiliğinizle konuşun, davranın, yaşayın.
2.Bilgisayar, İnternet, Tv kullanımını kontrol altında tutun:
Bilgisayar, İnternet, Tv… aile bireylerini 4 yaş öncesi sosyalleşme düzeyine geriletir. Çok yoğun tv izlenen bir evdeki 56 yaşında baba, 87 yaşında dede, 48 yaşında anne, 13 yaşında oğul evet her bir aile üyesi yaşları kaç olursa olsun, aslında 4 yaş öncesi sosyal gelişim düzeyine iner. Evet yaşları kaç olursa olsun. 4 yaş öncesi “Bağımsız Oyun Dönemi” olarak adlandırılan dönemdeki çocuklar, aynı mekanda bir arada bulunmalarına rağmen bireysel takılırlar, bir aradadırlar; ama yalnızdırlar. Dışarıdan bakıldığında birlikte oynuyor gibi algılanırlar. Oysa bu sadece illüzyondur, hepsi yalnız birer savaşçıdır. Bilgisayar oyunlarına, internete, Tv’ye ayırdığınız vakitten çalmadıkça, ailece oturup dizi izlemek yerine okey oynamadıkça aile bireylerinin her geçen gün birbirinden uzaklaştığından, oğlunuzun gece ev geç gelmesinden, kızınızın odasına kapanmasından şikayet etmeyin. Bilgisayar, İnternet, Tv kullanımını azaltın, yakınlaşmak için ne kadar çok aktivite bulabileceğinize inanamayacaksınız.
3. İletişimi demokratik platforma taşıyın:
Aile iki cinsiyete ayrılmış farklı yaşlardaki bireylerden oluşur. Çeşitli sebeplerle evlenme yaşını oldukça erteleyen eşlerden oluşan günümüz ailelerinde, yaş farkının kuşak farkına dönüştüğü görülmektedir. Biri birine yakın yaşlarda bile kaçınılmaz olan düşünce farklılıkları günümüz ailelerinde ciddi bir handikap oluşturmaktadır. Hatırlayın, düşünce farklılıkları zenginliktir. Ailede bireylerinden her birinin farklı düşüncelere sahip olması zenginliktir. Farklılıklara saygılı olun ve herkesin kendi düşüncelerini sağlıklı şekilde ifade etmesi için fırsat tanıyın. Onları düşüncelerini ifade etmeleri için cesaretlendirin. Aile içindeki bireylerin düşüncelerini eleştirmek yerine “Senin bakış açıdan da hoş, oldukça farklı bir cepheden bakmışsın ben de şu şekilde düşünüyorum.” Demeniz alay etmekten, negatif eleştiri yapmaktan daha etkili olacaktır.
4.Açık iletişime geçebileceğiniz fırsatlar oluşturun:
Pikniğe gitmek, açık hava yürüyüşlerine çıkmak, birlikte spor yapmak, tiyatroya gitmek, yemeğe çıkmak, telefon etmek, alış verişi ailece yapmak, komşu-akraba ziyaretleri yapmak, misafir ağırlamak, tavla-tombala, monopoly-tabu, sessiz sinema- sos oynamak, kitap okumak gibi.
Uzman Psikolog
Tuğba DEMİRÖZ
GERİ
Molla Gürani Mh. Sarımusa Sk.
No:33 Fındıkzade / Fatih / İSTANBUL
+90 (212) 631 23 11
© Copyright 2024 Created by / Rasim KILIÇ