Sevgili ailelerimiz çocuklarımızda kalıcı davranış değişikliği olarak adlandırdığımız ‘’ öğrenme’’ bir yetişkin gibi kısa dönüt ve yaşantısız uyaranlarla oluşmamaktadır. Öğrenme için çocuğun çoklu uyaran desteğine, rol model almasına, yaşantılamasına ve öğrendiği kavramı farklı ortamlarda da deneyimlemesine ihtiyacı vardır. Bizler çocuklarımızın düzenli ve sağlıklı beslenme alışkanlığını içselleştirebilmesi için okulumuzda sağlık sepeti / sağlıklı gıda saati uygulaması yaparak her gün çocuklarımızla çeşitli meyveleri, kuruyemişleri, bal ve pekmezleri tüketerek “BESLENME DOSTU OKUL” adlı projemizi sürdürüyoruz. Siz ailelerimizi de içine alarak “BESLENME DOSTU AİLE” projesi olarak çocuklarımızın ev ortamlarında da bu rutini sürdürmesi için birlikte evinizde “Sağlık Merkezi” kurarak çocuklarımıza kalıcı sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırabiliriz.
Peki, bu sağlık merkezinde neler var?
* Doğal bal, pekmez, tahin vs.
* Su
* Kuru üzüm, kuru incir
* Zencefil, zerdeçal
* Mevsime uygun meyveler
* Limon (Limonun bozulma sürecine karşı hatırlatıcı olarak limon sıkacağı aparatı koyabilirsiniz)
*Kuruyemiş çeşitleri, çeşitli baharat karışımları, çörekotu, çörek yağı vs.
*Merkezimizde hatırlatıcı saat (Sağlıklı gıda saatlerini hatırlatıcı olması adına saatinizi kurarak çocuğunuz ve sizlerde alışkanlık oluşturmak adına bir kolaylık )
Sağlık merkezi nasıl kullanılır?
Gün içinde kendinize ait bir sistematik oluşturabilirsiniz. Örneğin ‘’her sabah uyandığımızda işe/okula gitmeden merkeze uğrayıp 1 kaşık bal ve yanına birkaç parça kuruyemiş yiyip başlıyoruz’’ düzeni sizin için daha kalıcı bir yönerge olacaktır. İlk günlerde bu düzeni aksatmamak çocuğunuzun iç disiplin kavramlarını güdüleyecektir. Tercihe göre bunu sabah akşam, yalnızca sabah, yalnızca akşam olarak düzenleyebilir, sağlık merkezindeki gıdaları güncelleyebilirsiniz.
Hatırlatıcı olarak merkeze bir çalar saat koyup kurabilirsiniz. (Unuttum bahanesine en iyi çözüm J)
Nelere dikkat etmeli?
Köşenizdeki gıdaların taze olmasına, üstü kapaklı cam/porselen gibi kaplar ile muhafaza edilmesine, oda ısısına dayanıklı gıdaların tercih edilmesine özen gösterilmelidir. Özellikle her gıdanın gün içinde en fazla ne kadar tüketilebileceği konusu önemlidir. Bunun için sohbet çalışması yapabilir, birey sayısı kadar konulmuş ve birey sayısına bölünmüş sunumlar hazırlayabilirsiniz. Ailenin tüm bireylerinin bu merkezi kullanması temel önceliğimizdir. Çocuklardan büyüklerin yapmadığı bir davranışı uymadığı bir kuralı beklemek gerçekçi bir yaklaşım olmayacaktır.
Sağlık merkezi nasıl kurulmalıdır?
Merkezinizin kalıcı olması ve verdiği mesajın içselleştirilmesi adına sabit bir yer seçebilir, bu alana özel bir dolap belirleyebilir veya çocuğunuzun da istediğinde ulaşabileceği bir köşe hazırlayabilirsiniz. Düzenli yapılacak değişiklikler ilgiyi canlı tutmakta faydalı olacaktır.
Faydası ne olacaktır?
* Düzenli sağlıklı gıdalarla beslenen çocuklar, yeme bozukluklarında sık rastlanan zararlı gıdalara karşı daha toleransı düşük olacaktır.
* Çocukların beslenme şekline bağlı olarak hastalıklara karşı bağışıklık sistemleri güçlenecek, ilaç tüketimi anlamlı oranda azalacaktır.
* Kaliteli zaman kapsamında alacağımız bu kısa zaman dilimini, çocuğumuza bir rutini sizinle yapma fırsatını sağlayacaktır.
* Oluşturulan rutine uyan çocuk bir süre sonra alışacak her hangi bir yönlendirme almadan uymak isteyecektir. İç disiplin gelişimini destekleyen bu durum çocuğu motive edecektir.
TEKNOLOJİ DİYETİ!
Sağlığımız açısından önemli bir diğer hususta TEKNOLOJİ… Teknoloji Diyetine ne dersiniz? Teknolojinin hızlı geliştiği ve sağlığımıza olumsuz etkiler oluşturduğu bir zamanda böyle bir diyet şart oldu. Siz ebeveynlerimiz sosyal medya (facebook, watsapp, twiter vb) gibi erişimleri gün içinde belirli zamanlarda (yemekten sonra vb) takip edebilirsiniz. Daha sağlıklı ve düzenli bir yaşam için ben bu diyeti yapamam demeyin! Lütfen Deneyin!
GERİMolla Gürani Mh. Sarımusa Sk.
No:33 Fındıkzade / Fatih / İSTANBUL
+90 (212) 631 23 11
© Copyright 2024 Created by / Rasim KILIÇ